Dobro zdravje prihaja iz glave

KAKŠEN JE VAŠ TIP NAVEZANOSTI?

Poskušajte na podlagi spodnjih opisov identificirati vaš tip navezanosti.

Opisi se nanašajo na vaše OTROŠTVO in opisujejo odnos s starši, ali z osebami, ki so nadomeščali vaše starše. Če ste imeli več oseb v vlogi staršev (na primer pravi oče in kasneje očim), odgovarjajte za tiste, ki so močneje vplivali na vas. V primeru, da v tistem času takšnih oseb ni bilo v vašem življenju v tistem času, potem bi bilo potrebno za določitev vašega tipa navezanosti, uporabiti drugo metodo.

A. Do mene so bili v splošnem topli in čutil sem jih blizu. Zelo dobro so vedeli, kdaj me morajo podpreti in kdaj mi morajo pustiti, da delam po svoje. Skoraj vedno sem se v tem odnosu počutil lepo.

B.  Bili so precej hladni, niso mi bili blizu, čutil sem, da me zavračajo. Večkrat sem čutil, da so njihove misli bile drugje in da bi se me znebili, če bi se me lahko. 

C. V svojih reakcijah do mene so bili precej nestanovitni, včasih topli, včasih ne. Imeli so svoje potrebe in opravke, ki so jih včasih ovirali v stikih in odzivih do mene. Prav gotovo so me imeli radi, vendar tega niso vedno pokazali na najboljši način.

D. V odnosu sem bil večkrat zmeden, nikoli nisem vedel, kaj je prav in kaj ne. Hkrati sem si želel njihove bližine, ko pa so bili pri meni, se nisem dobro počutil, saj me je njegova bližina motila. Nikoli nisem mogel vedeti, kaj zares mislijo in želijo od mene.

A: Varna navezanost

B: Ambivalentna navezanost

C: Izogibajoča navezanost

D: Dezorganizirana navezanost

Nikakor ne želimo trditi, da je z vami ali vašim tipom navezanosti kaj narobe, dobro je le vedeti, da je tip navezanosti v katerega smo bili vzgojeni pogojeval vse kar se nam je v pomembnih letih razvoja dogajalo - od izbora družbe, spoznavanja sveta - v kasnejši odrasli dobi pa se bo ta način - tip navezanosti kazal v samospoštovanju do samega sebe. Če poenostavimo lahko rečemo, da kakor so nas imeli v našem otroštvu radi starši - tako bomo mi v kasnejši odrasli dobi imeli radi sebe.