Prebiranje literature

ČLANEK MESECA (JUNIJ 2019)

 

Emocionalna zloraba

Emocionalna zloraba v kakršnikoli obliki velja za psihološko škodljivo. Na tem mestu je vredno izpostaviti, da na samo zaščito otroka vplivajo notranji in okoljski faktorji, ki preprečujejo, da bi bili otroci še močneje prizadeti. Zunanji faktorji pa so poleg prej omenjenih pomembni še pri pozitivnih spremembah posameznika preko različnih intervencij. V članku so  predstavljeni pogledi na čustveno zlorabo in pa tudi na sam karakter otrok, ki so v pogostih primerih žrtve čustvenih zlorab. Avtorica v članku med drugim tudi opredeljuje pojem čustvene zlorabe in različne metode, procedure in rezultate, ter nam predstavi položaje štirinajstih odraslih, ki so bili v otroštvu zlorabljeni. Opiše nam njihove zgodbe in pa predstavi njihove dejanske stiske, ter rešitve, ki so jih kot otroci vzpostavili v takratnih težkih situacijah, ko so bili žrtve svojih staršev ali drugih oseb.

Čustvena zloraba

Zavedati se moramo, da vsi otroci ne preživijo izkušenj čustvenih zlorab. Če bi čustveno zlorabo primerjali z spolno zlorabo, bi lahko rekli, da je med njima mera enaka. Shengold (1989) opredeli čustveno zlorabo kot »morilca duše«, saj velja, da je zloraba te vrste povzroči potencialno destruktivno silo, ki lahko posameznika tudi porazi. Hudo je, če je ta posameznik otrok z minimalnimi obrambnimi faktorji. Nekateri faktorji v otrokovih hudih stiskah otroku stojijo ob strani, vendar različno, glede na posameznike. Mera povzročene čustvene škode je odvisna od osebnih karakteristik in kognitivnih sposobnosti otroka. Velik delež pri obrambi (zaščiti), pa ima tudi inteligenca in pa karakter otroka. Ne nazadnje je žrtev otrok brez življenjskih izkušenj in potrebnega znanja za obvladovanje takšnih odnosov. 10 – letnik ima omejen čas, da bi se lahko učinkovito odzval ali zaščitil pred zlorabami. Na nek način otrok izgubi kontrolo, občutek ima, da je poražen in da je v totalni kontroli povzročitelja zlorabe.  

Pojem – Čustvena zloraba

Avtorica v članku predstavlja študijo, ki temelji na vprašanju, ali je v življenju žrtev prisoten kakšen pozitivni okoljski faktor. Zdi se, da so otroci pogostokrat zlorabljeni s strani svojih staršev, čeprav je funkcioniranje njihovih otrok čisto v redu. V Ameriki in Angliji si pod pojmom »čustvena zloraba«, predstavljajo psihološko trpinčenje. Čustvena zloraba (emotional abuse) je edina primarna oblika psihološkega zlorabljanja.

Profili žrtev zlorab

V članku so v namen zaupnosti podatkov o žrtvah imena spremenjena.

Adam  je živel s svojimi starši in sestro v angleški družini srednjega sloja. Njegov oče je bil hladen njegove kritike pa so bile precej ostre, kar je njegovi mami onemogočalo, da bi mu vračala naklonjenost.

Amy  je bila kot Adam vzgojena v afroameričanski dvostarševski angleški družini. Njen biološki oče je bil politični aktivist v času 2. Svetovne vojne (African American GI). Bil je rigiden, nad njo je vršil kontrolo. Večkrat je bil tudi tiranski, kar je kot Adamovi mami, tudi Amyjini mami preprečevalo izkazovanje naklonjenosti.

Eshini starši so po kulturni dediščini pripadali Irski in pa Azijski tradiciji. Eshina mama je bila hladna in do nje zelo kritična. Več naklonjenosti je izkazovala njenemu mlajšemu bratu, ki je Esho odtujil od njenega očeta, s tem, da jo je prepričal, da je njen oče »Velikan«.

Harryjevi starši so bili uspešni belci srednjega sloja, ki pa so ga zavračali. Videli so ga kot grdega, netalentiranega in čudaškega. V nasprotju pa so njegove brate in sestre doživljali kot prijetne, v njih pa so videli potencial.

Joy je bila tekom razvoja priča nasilju, ki ga je nad njegovim očetom vršila njena mati. Oče je bil slabega zdravja, a je mati z njim trdo ravnala. Sestra očeta ni ščitila tako kot Joy, zato je z nasilno materjo lahko sklenila zavezništvo.

Kate je prihajala iz bogate družine v kateri je dominiral oče. Vsi v družini so morali brezpogojno upoštevati pravila in biti poslušni zahtevam očeta. Njena mati naklonjenosti ni kazala, raje se je podredila režimo dominantnega očeta.

Lynne: Njen oče je bil zelo nasilen do njene matere, prav tako je poniževal tudi otroke. Pogostokrat se je zgodilo, da je družino teroriziral z nožem med tem ko je sedel, oni pa se niso smeli niti premakniti.

Luke je bil spočet med tem, ko je bil njegov »oče« na delu. Bil je dejanski »suvenir« prešuštva njegove matere. Njegovi bratje so dobivali pohvale in naklonjenost, med tem pa je bil on pri prejemanju tega izključen. Že v svojih ranih najstniških letih je Luke živel praktično na cesti, kjer je zapadal v kriminal in zlorabo drog.

Niamhina družina je prihajala iz Irske (Eire – irsko ime za otok Ireland). Njena mati je bila psihično nestabilna, njen oče pa je trpel za duševno boleznijo. Niamh je postala negovalka sovjim staršem, poleg tega pa še negovalka svojim mlajšim sestram in bratom. Njen oče jo je močno kritiziral in jo krivil za vsako stvar, ki je šla narobe.

Pia  je prihajala iz izolirane kmečke družine v kateri je oče nad vsemi otroci izvrševal tiransko kontrolo. Med drugim jim je grozil in jih poniževal. Včasih je nad njimi izvajal čudne trike, nikoli pa jim ni izkazoval naklonjenosti.

Roy je bil priča ekstremnemu nasilju njegovega očeta nad njegovo materjo, ki je zato večkrat ostala v bolnišnici. Roy je oče obravnaval kot ničvrednega, pravil mu je da je zanj škoda prostora, večkrat mu je dajal ponavljajoče se večurne naloge.

Sue je prihajala iz delavske družine. Mati je bila do Sue in njene sestre naklonjena, vendar je po njunem 11. Letu do njiju postala sovražna. Njun oče v družinskih zadevah ni sodeloval.

Una je bila v svojem družinskem sistemu venomer očrnjena s strani svojega očeta. Pravil ji je, da je neuporabna in neljubljena, tako kot Roy je tudi ona prejemala ponavljajoče se večno trajajoče naloge. S strani staršev ni začutila naklonjenosti.

Zoeina mati je do svoje hčerke gojila odbijajoč odnos. Zoe je trpela za boleznijo imenovano Spina bifida – otrokova vretenca se ne izoblikujejo popolno, zaradi česa ji je mati dejala, da bi si želela, da bi umrla ob rojstvu. Njen oče je bil odtujen in se ni vpletal v družinske zadeve.

Družinski člani

Pomembno je, da zlorabljeni otroci v družini najdejo nekakšno oporo. To so lahko stari starši, tete in strici. Problem v Zoeini družini je bil poleg bolezni še ta, da ni dobivala nobene čustvene naklonjenosti.  Enako je bilo tudi v Harryjevem primeru. Najpomembnejši faktor pri preživljanju čustvene zlorabe pri osmih žrtvah je bila tetina figura. V Royevem primeru je vlogo tete zavzela materina prijateljica in seveda materina sestra, njegova prav teta. Figura tete moramo razumeti kot podpornik in zagotovitev pozitivnih izkušenj, kar je v otroku vzpostavljalo občutek vrednosti. Kate je pozitivno izkušnjo in podporo svoje tete doživljala v darilih, ki jih ji je teta pošiljala, pa čeprav so bile to le spodnjice, zaradi katerih se je Kate počutila privlačno. V Lukovem primeru pa je pozitivno izkušnjo gradil njegov stric, ki je bil do njega prijazen in ga je učil karateja.

Ostale podporne skupine

Čustveno zlorabljeni posamezniki lahko podporo najdejo tudi pri prijateljih ali skupinah vrstnikov s katerimi se družijo. Luke je npr. zavezništvo sklenil z drugim dečkom, ki je bil v podobnih situacijah, enako »tretiran« kot Luke – kot čudak. Za pet preživelih žrtev – Joy, Pio, Luke, Roya in Kate, je ključno vlogo odigravala njihova učiteljica, ki je v njih vzpostavila spremembo njihovega jaza. Otroci podporo in predvsem varnost najdejo tudi pri različnih športnih trenerjih. Seveda v šolskih primerih obstajajo tudi negativni vidiki. Pia je bila npr. spolno zlorabljena s strani svojega učitelja. Biti sprejet s strani religiozne skupine pa je nekaj posebnega. V življenju otrok Luka, Eshe, Amy, Kate in Adama še posebej v njihovem adolescentnem obdobju in zgodnji odraslosti pa je religiozno izkustvo in vključitev v skupino predstavljala pomemben  življenjski mejnik.

Nečloveški faktorji

Hišni ljubljenčki, v kolikor so bili otrokom dovoljeni, so v doživljanju čustvene zlorabe igrali pomembno vlogo. Tudi oni so na nek način trpeli enako družinsko vzdušje. Znano je, da so dekleta Kate, Amy in Una imele pse. Sue in Roy pa mačke. Roy je bil na svojega hišnega ljubljenčka zelo navezan, saj kakor je govoril, njegov muc ni kričal nanj, ampak je predel in se »muzal«. Obstaja možnost, da čustveno zlorabljeni otroci trpinčijo svoje ljubljenčke, kar pa se lahko prepozna kot posledica in oblika doživetja čustvene zlorabe. V Uninem primeru pa je pes igral pomembno vlogo brata in prijatelja. Una je pripovedovala, da je bil tako kot do nje, oče nasilen in krut tudi do njenega hišnega ljubljenčka. Večkrat ga je močno pretepal, kar je Uni pomenilo, da ni edina, ki trpi in da v situaciji ni sama.

Prav tako, pa pomembno vlogo v žrtvinem doživljanju čustvene zlorabe igrajo tudi igrače, knjige. Vendar pa se moramo zavedati, da so primeri čustvenih zlorab resne narave. Žrtve se težko spopadajo s posledicami in preteklimi izkustvi. Pojavijo se lahko primeri nefunkcionalnosti žrtvinega delovanja, prekomerno prehranjevanje, anoreksija in pa celo primeri poskusov samomora, kakor se je to pokazalo v Lukovem in Piinem primeru.

 

Viri:

  1. Celia Doyle, 2001, Surviving and Coping with Emotial Abuse in Childhood, University College Northampton, UK

  2. Shengold L., 1989, Soul murder. New Haven, CT: Yale University Press

kontakt

Tel: 041/834-911

svetovanjelotos@gmail.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon

© 2019 Telefonsko svetovanje Lotos

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now